‘They listened’: 7520 35th SW eye-clinic plan creates changes, passes Design …

April 18, 2015 - accent chair

‘They listened’: 7520 35th SW eye-clinic devise creates changes, passes Design Review during third meeting

April 17, 2015 during 1:36 pm | In Development, Sunrise Heights, West Seattle news | 10 Comments

(Renderings by PB Architects)

By Tracy Record
West Seattle Blog editor

The designed Clearview Eye Clinic during 7520 35th SW won capitulation from a Southwest Design Review Board final night, after vital pattern changes in response to prior critiques.

“They listened, hard,” celebrated replacement house member Jill Kurfirst, who also had filled in during an progressing assembly on this project, “and strike it out of a park.”

The house still had suggestions, of course. Here’s what they saw, and how a assembly went:

(The pattern “packet” for a meeting)

ARCHITECT’S PRESENTATION: The clinic, run by 3 opthalmologists, is now housed during Westwood Village. 20-25 staffers will be employed there when it starts, and a doctors pattern to be headquartered there for a dual decades and of use they predict ahead. The hospital is approaching to “significantly activate a neighborhood,” pronounced Michael Shreve of PB Architects, adding that a biggest plea of conceptualizing this building has been wise in space for all that would be finished there, from eyewear sell on a belligerent floor, to surgery. Different tools of a business will have opposite entries.

On board instruction from a prior dual meetings, a pattern took a “90-degree turn” with a parking no longer holding adult many of a 35th SW frontage. The bulk and scale “emulate a apartments to a south.” They’re formulation a landscaped rooftop rug and a solar array; windows are on a easterly and west facades, both of that also have intentional setbacks. More sell space has been combined during travel turn given a initial chronicle of a plan. The alley will be screened, landscaped, and fenced. They’ve already concurrent a streetscape devise with SDOT (see a packet, above, for details).

While formulation a entrance’s new configuration, they talked with internal travel services including retirement centers that competence move patients by bus. None of a walking pathways will have curves – they’re operative to make it as permitted as possible, pronounced Shreve.

The shade studies uncover no impact on a circuitously single-family homes, a designer added, also observant that their traffic-flow studies uncover their resolution will work good with a approaching rechannelization of 35th SW.

BOARD QUESTIONS: T. Frick McNamara wondered if, with 20-25 employees and 29 parking spaces, they had a devise to inspire transit. Reply: A lot of a staff now do come by open transportation, so they pattern many of their spaces to be accessible for customers. The strange devise had 40 spaces, yet now with a 29 spaces, they pattern to report appointments though as many overlap. McNamara also uttered regard about a green-wall devise and what’s envisioned to keep it from branch out like a malnutritioned “green wall” spaces during Admiral Safeway. Variety in a forms of vines envisioned for a immature walls would expected reason off a problem, pronounced a architect. Alexandra Moravec wondered about all a angles on a front of a building.

Kurfirst wondered about fencing material. Answer: They haven’t staid on it yet. And she asked about lighting – for some gain on a lighting devise in a packet, that she pronounced gave her a feeling that even some-more lighting total into a project. “Talk to me about what’s unequivocally going on.”

Obviously in a hours when a building is closed, it’s about safety. For a apartments subsequent door, a light sources here will be recessed so they don’t have anything oppressive resplendent into their vital spaces. “We’re not perplexing to make this a splendid parking lot – only a soothing glow.” Some of a envisioned facilities “light a path,” he said, and in some spots there will be “accent lights” up-lighting trees on a site.

Acting house chair Matt Zinski wondered about signage plans. It competence be something some-more than what’s shown in a renderings right now, Shreve allowed.

PUBLIC COMMENT: One circuitously proprietor attended a assembly and offering comments. Signage was what she was endangered about, for starters, as she celebrated this is a transitory neighborhood. She suspicion a vast pointer observant CLEARVIEW competence advise that a area itself is called Clearview, as it’s “one marquee in a neighborhood, overpowering, rather vast … It’s a rather vast marquee for a residential area that wants to be pedestrian-based on a weekends.” (The area is indeed Sunrise Heights.) She also wondered about probable H2O backsplash and UV blur where a north sell area seems unprotected. Shreve concluded that’s “a good point.” He pronounced that “all a cladding is a rain-screen design.”

BOARD DELIBERATIONS: This is where Kurfirst said, “I consider they listened unequivocally tough and strike it out of a park.” McNamara pronounced a fencing indispensable some tweaking nearby a categorical entry, and she still had concerns about lighting and a vine walls. Zinski also wanted to speak about landscaping, lighting, and signage. The parking lot, in his view, should be “highly lit,” for security. McNamara pronounced her regard centered generally around winter, when it gets dim so early. Kurfirst also suspicion lighting should irradiate a on-site bioswale, so that nobody falls into it if it’s full from a rainstorm. McNamara suspicion an artistic steel competence work for a fencing in a area, echoing some of a steel on a building. A contention of a fence’s tallness ensued, and what tallness it would be to during slightest cover vehicles’ headlights.

The house pronounced that they like a large blade-sign idea, and would rather have a lettering CLEARVIEW on both sides rather than a trademark shown on a north side (the trademark could be on smaller signage closer to a street, they suggested). The developer’s designed element palette worked for them, though, for example, a red highlighting element showcasing a street-side building and a sign-blade territory competence even be taken further, presumably toward a behind parking area (where nothing of it is now shown). The “dark mass” territory of a building was a theme of some contention – they wish to “see consistency” in how a darker materials are treated; a use on a 35th side is preferable to a use on a easterly side. Also, some excellent points of a entryway were discussed – one of a benches by a entryway could be improved located, for example, instead of where it seems to be restraint a trail of someone removing forsaken off. The benches should all be perpendicular to a street, a house agreed. McNamara had a few other landscape/streetscape points – a vine maple and barberry seemed too small, for example. They authorized all 3 of a requested departures (exceptions), that are minute in a packet.

WHAT’S NEXT: Since house members voted to concede this devise to advance, it’s adult to a Department of Planning and Development to finalize their recommendations. If we have something to contend about a project, you’re still acquire to e-mail a reserved city planner, Tami Garretttami.garrett@seattle.gov Timetable for a devise depends on how a needing routine goes (if we still can’t place a site, it includes a former home of Red Star Pizza, yet NOT a John’s Corner Deli building during a 35th/Webster corner).

source ⦿ http://westseattleblog.com/2015/04/they-listened-7520-35th-sw-eye-clinic-project-makes-changes-passes-design-review-at-third-meeting/

More chair ...

› tags: accent chair /